Chronisch ZorgNet, Longrevalidatie incl. COVID-19, Hartrevalidatie, Claudicatio, Osteoporose

De praktijk is aangesloten bij het Chronisch Zorg Net. Het Chronisch Zorg Net heeft vier pijlers waar wij als praktijk in gespecialiseerd zijn; Hartrevalidatie, Longrevalidatie incl. COVID-19,  Claudicatio én Osteoporose. Hieronder volgt informatie over Claudicatio. Wat betreft Hart- en Longrevalidatie en Osteoporose,  zie op de website bij specialisme en aandachtsgebieden voor verdere informatie.

 

   Claudicatio Intermittens, etalagebenen, Fontaine 2

 

Claudicatio Intermittens is een uiting van Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) en wordt veroorzaakt door slagaderverkalking (artherosclerose) in de benen. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor; het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch en stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan, een zogenaamde stenose. Bij inspanning, zoals bijvoorbeeld lopen, ontstaat hierdoor een pijnlijke kramp of een doof gevoel in de benen. Bij het stilstaan verdwijnt dit gevoel. De behandeling zal bestaan uit een op maat gemaakt trainingsprogramma. Dit is afhankelijk van de resultaten van het fysiotherapeutisch onderzoek.
De training zal bestaan uit onder andere:

  • Looptherapie: gesuperviseerde looptraining en het aanleren van een juist looppatroon (indien nodig).
  • Conditietraining: het leren lopen van langere afstanden zonder te hoeven pauzeren.
  • Krachttraining: het versterken van de beenspieren.
  • Informatie en adviezen.
  • Het leren omgaan met uw klachten

Claudicatio intermittens, (Fontaine 2)  wordt door de zorgverzekeraars gezien als een chronische indicatie. Vanaf 2017 worden 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering, uw aanvullende verzekering wordt niet aangesproken.