Lymfedrainage / Oedeemtherapie – Fysiotherapie Ellen Buynsters – Haaren
Gildepad 8 5076AN Haaren Tel:0411-623358

Welkom bij Fysiotherapie Ellen Buynsters

Service is onze naam. Praktijk Fysiotherapie Buynsters is in 2023 gereviewd door 302 cliënten en is beoordeeld met een 9,4. Wij zijn een keurmerk praktijk en aangesloten bij SKF (Stichting Keurmerk Fysiotherapie). Zie ook www.keurmerkfysiotherapie.nl. Keurmerkpraktijken zijn fysiotherapiepraktijken die voldoen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging én een stap verder gaan in het hoog kwalitatief behandelen van patiënten. Bij de kwaliteitseisen gaat het om bijvoorbeeld de deskundigheid van de fysiotherapeuten, het resultaat van de klanttevredenheidsonderzoeken en het op orde hebben van procedures. We zijn kwaliteitsgericht, innovatief en maximaal transparant in onze werkwijze. Het uitgangspunt van ons is, dat actieve fysiotherapie (bv. in de oefenzaal) en zelfmanagement (adviezen, huiswerkoefeningen) centraal staan, zonder de waarde van de passieve behandelvormen (bv. massage/oefentherapie) uit het oog te verliezen.

Lymfedrainage / Oedeemtherapie

De behandelingen in onze praktijk worden gegeven door Ellen Buynsters, geregistreerd oedeemtherapeute en lid van de NVFL (Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie).

De behandeling door een oedeemtherapeute bestaat vaak uit:

  • Compressietherapie; om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen een keuze gemaakt worden tussen bandageren, lymfetapen, of een therapeutisch elastische kous aanmeten. De bandages zijn vervelend maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
  • Manuele lymfedrainage; dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. knopen.
  • Oefentherapie; veelal bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Tevens kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van de oedeemtherapeute kunt u de functie van uw arm of been verbeteren.
  • Ademtherapie; specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeterende afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting; u wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfmanagement. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
  • Lymfetaping; hierbij wordt gebruikt gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
  • Aanleren zelfmanagement; dit ter aanvulling op de therapie

Vergoeding lymfedrainage/oedeemtherapie; Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie vanuit de aanvullende verzekering. Indien chronisch dan worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling vindt vergoeding plaats vanuit de basisverzekering.

fysiotek
Als oedeemtherapeute is Ellen Buynsters tevens aangesloten bij FysioTek. Dit is een landelijk dekkend netwerk voor fysio/oedeemtherapeuten die tevens therapeutisch elastische kousen aanmeten. FysioTek ondersteunt bij het verlenen van klantgerichte en doelmatige hulpmiddelenzorg.
Indien de oedeembehandeling geen effect meer heeft op het verder terugdringen van oedeem, volgt een situatie die we graag willen stabiliseren door het aanmeten/verstrekken van Therapeutisch Elastische Kousen.
Het dragen van Therapeutisch Elastische Kousen wordt ambulante compressietherapie genoemd. De compressie kousen oefenen druk uit op een been of arm. Deze druk wordt geleidelijk minder vanaf de enkel tot aan het bovenbeen, of van de hand tot aan de schouder. Op deze manier wordt de verwijding van de vaatwanden tegengegaan zodat de aderkleppen weer sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. Door het lekken van lymfevocht in het weefsel neemt de omvang van uw arm of been toe. Therapeutisch Elastische Kousen verhinderen dit proces.

Vergoeding Therapeutisch Elastische Kousen; Ziektekostenverzekeraars vergoeden over het algemeen 2 paar per jaar via de basisverzekering.
Retourbeleid kousen volgens EU regels van de fabrikant; het retourneren van medische hulpmiddelen waarvan de verpakking geopend is geweest is iet meer toegestaan. De reden hiervoor is, dat de integriteit van het geopende product niet meer voor 100% gegarandeerd kan worden door de fabrikant. Dit betekent dat artikelen die geopend zijn geweest niet teruggestuurd mogen worden naar de fabrikant. Het passen van Therapeutisch Elastische Kousen in een confectie maat om ze vervolgens om te ruilen is helaas niet meer mogelijk.