Dry Needling – Fysiotherapie Ellen Buynsters – Haaren
Gildepad 8 5076AN Haaren Tel:0411-623358

Welkom bij Fysiotherapie Ellen Buynsters

Service is onze naam. Praktijk Fysiotherapie Buynsters is in 2023 gereviewd door 302 cliënten en is beoordeeld met een 9,4. Wij zijn een keurmerk praktijk en aangesloten bij SKF (Stichting Keurmerk Fysiotherapie). Zie ook www.keurmerkfysiotherapie.nl. Keurmerkpraktijken zijn fysiotherapiepraktijken die voldoen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging én een stap verder gaan in het hoog kwalitatief behandelen van patiënten. Bij de kwaliteitseisen gaat het om bijvoorbeeld de deskundigheid van de fysiotherapeuten, het resultaat van de klanttevredenheidsonderzoeken en het op orde hebben van procedures. We zijn kwaliteitsgericht, innovatief en maximaal transparant in onze werkwijze. Het uitgangspunt van ons is, dat actieve fysiotherapie (bv. in de oefenzaal) en zelfmanagement (adviezen, huiswerkoefeningen) centraal staan, zonder de waarde van de passieve behandelvormen (bv. massage/oefentherapie) uit het oog te verliezen.

Dry Needling

U kunt bij ons terecht voor Dry Needling.

Dry Needling is een vrij nieuwe behandelmethode in Nederland. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een “droge” acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energie in het lichaam. Dry Needling gebruikt meestal 1 naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn. “triggerpoints” en is geen energie behandeling.

Wat is een triggerpoint? Een triggerpoint is een ophoping van afvalstoffen in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten door:

 • pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook elders “op afstand”
 • bewegingsbeperkingen en bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spieren
 • pijnontwijkend gedrag: je gaat “anders” bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • acuut moment, bv door een verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel
 • chronisch, bv door een langdurig verkeerde houding en of RSI/CANS
 • langdurige afwezigheid van beweging, bv bij gips, brace of een sling
 • instabiel bandenapparaat in bv enkels en knieen
 • psychologische factoren zoals stress en depressie
 • voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bv na botbreuk of operatie
 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Die plaats zal de fysiotherapeut behandelen.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort “kramp” gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur. Daarna krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost Dry Needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapeutische behandeling. indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Dry Needling hieronder. Een verwijzing van een arts is niet noodzakelijk.