Oncologie

ellenbuynster

 

Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie

Ellen Buynsters heeft zich naast de oedeem/lymfedrainage verder verdiept in de oncologie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Voorbeelden van problemen zijn:

 

 

  • pijn
  • spanningsklachten
  • stug littekenweefsel
  • huidveranderingen
  • stijfheid van gewrichten en spieren
  • lymfoedeem
  • spierzwakte
  • conditieverlies en vermoeidheid

Curatieve fase: alles is gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.

Herstelfase: herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De fysiotherapeut kan bv helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.
Als de patiënt na een succesvolle behandeling is genezen, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals vermoeidheid of bewegingsproblemen. Goede nazorg is dan belangrijk.

Palliatieve fase: deze begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan hierbij centraal.

Terminale fase: hierin wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat comfort van de patiënt centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

De fysiotherapeutische behandeling bij oncologisch gerelateerde klachten wordt door alle ziektekostenverzekeraars vergoed indien men een aanvullende verzekering heeft afgesloten.