FyraNet, reuma

fyranetReuma netwerk

Ellen Buynsters heeft zich extra geschoold in Fysiotherapie bij Reuma. De praktijk heeft als doel om hoogwaardige zorg te bieden aan mensen met een reumatische aandoening. Ellen is up to date van de laatste ontwikkelingen op het gebied van reumatische aandoeningen. Ze is aangesloten bij het FyraNet,  netwerk voor reuma.

“staat u moe op en hebt u het idee iedere ochtend opnieuw opgedraaid te moeten worden alvorens de dag kan beginnen?”              

Reuma kan in 3 categorieën worden ingedeeld:

 • Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten zoals: ReumatoïdeArthritis, Bechterew, sclerodermie en ziekte van Sögren zijn hier bekende voorbeelden van.
 • Arthrose:de meeste voorkomende vorm van reuma in Nederland. Hierbij worden de kraakbeenoppervlakken van gewrichten aangetast.
 • Wekedelen-reuma: vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. Bv. Fibromyalgie, tendinitis- en bursitisklachten.

Bechterew: ook wel Ankylosing Spondylitis genoemd. Ankylos is het Griekse woord voor stijf en spondylos is het Griekse woord voor wervels. Het heeft dus te maken met een verstijving van de wervels. Bechterew is een chronische ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Dit leidt tot verkalking van de tussenwervelschijven, waardoor de patiënt letterlijk verstijft en een typische voorovergebogen houding kan aannemen. Het is een ongeneeslijke ziekte, en de enige manier om het verlies aan beweeglijkheid tegen te gaan is precies……BEWEGEN!
En blijven bewegen! Met name rotaties in gehele rug/nek en strekkende bewegingen zijn aan te bevelen. In veel gevallen treden ook ontstekingsverschijnselen op in handen, knieën en voeten, ontstekingen ter hoogte van de pezen (vooral achillespees en voetzool) en 1 op de 4 patiënten heeft te kampen met oogontstekingen. Ook ontstekingen aan het darmstelsel of urinewegen kunnen voorkomen. We raden aan om naast de evt medicatie onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut te bewegen/sporten. De behandeling kan bestaan uit de bv de volgende mogelijkheden:

 • Actieve mobiliserende oefeningen
 • Houding- en tilinstructies
 • Krachttraining
 • Uithoudingsvermogen trainen
 • Ook de FlexChair wordt regelmatig ingezet. Deze heeft een mobiliserende werking op de rug en sacro-iliacale gewrichten (SI-gewrichten), zie website onder specialisaties-FlexChair
 • Dry Needling, voor met name triggerpoints, zie website onder specialisaties-Dry Needling

Vaak, om voorwaarden te creëren om te kunnen oefenen in de zaal, of ter afwisseling, wordt individueel behandeld zoals bv massage/passieve mobilisaties en adviezen. Niet alleen de (lage-midden) rug maar ook de nek is een belangrijk onderdeel wat meegenomen wordt in het behandel traject

Reumatoïde Artritis (RA): is een zeer pijnlijke vorm van reuma, die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van handen, voeten, knieën, polsen, schouders en enkels zijn vaak aangedaan. Het kent meestal een grillig verloop. Door de voortschrijdende ontstekingen verandert het gewricht, de ruimte tussen op elkaar passende gewrichtsdelen wordt kleiner en kan uiteindelijk zelfs volledig verdwijnen. Hierdoor treedt er schade op in de gewrichten waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan. Enkele klachten op een rijtje:

 • Pijnlijke gewrichten
 • Zwelling van gewrichten,
 • Stijve ledematen, vooral ’s ochtends
 • symmetrie van de verschijnselen (dus zowel links als rechts, beide handen of beide voeten)
 • Intense vermoeidheid
 • griepachtige klachten

De praktijk is op de hoogte van de RAPIT methode (Reumatoïde Artritis Patiënten In Training)

Reumatoïde Artritis is een chronische ziekte. Het kan wisselend verlopen. Soms blijft de ziekte heel mild. Ook kan het in exacerbaties afwisselend een mild ziektebeloop hebben. In een aantal gevallen blijft de ziekte heel actief en is deze destructief. De oorzaak is niet precies bekend maar het heeft iig te maken met het afweersysteem. Het wordt een auto-immuunziekte genoemd.